Головна Здоровʼя Що зміниться у вашому тілі, якщо щодня їсти моркву: 5 доказаних переваг
Здоровʼя

Що зміниться у вашому тілі, якщо щодня їсти моркву: 5 доказаних переваг

Поділитися
Поділитися

Морква – це не просто популярний овоч яскраво-помаранчевого кольору. Вона може стати справжнім суперфудом, якщо додати її до щоденного раціону. Лікарі виділяють п’ять головних переваг регулярного споживання моркви, які позитивно впливають на зір, серце, імунітет і навіть кишківник.

Цей коренеплід спочатку був фіолетовим і жовтим, але саме помаранчева морква набула популярності завдяки високому вмісту каротину. Найчастіше вживають корінь, але й стебла та листя моркви також їстівні та містять поживні речовини.

У 80 грамах свіжої моркви міститься всього 27 ккал, але при цьому вона багата на клітковину, калій і вітамін С. Її головна цінність – каротиноїди, зокрема бета-каротин, з якого наш організм синтезує вітамін А.

1. Підтримує здоровий зір і імунну систему

Морква – справжнє джерело бета-каротину, який є попередником вітаміну А. Саме цей вітамін потрібен для підтримання нормального зору, особливо в сутінках, а також для роботи імунної системи.

Цікаво, що найбільше каротиноїдів міститься в зовнішній частині кореня, а не в серцевині. Тому очищення моркви “до білого” знижує її харчову цінність.

Термічна обробка моркви – запікання, смаження або готування на пару – не лише зберігає, а іноді навіть підвищує засвоєння каротину. А якщо додати трохи рослинної олії, організм ще краще засвоїть вітамін А.

2. Знижує рівень холестерину та захищає серце

Завдяки клітковині та вітаміну С морква допомагає знижувати рівень “поганого” холестерину. Це важливо для профілактики серцево-судинних захворювань. Вона сприяє повільнішому всмоктуванню жирів, покращуючи ліпідний профіль крові.

Попри те, що більшість доказів поки отримані у тваринних моделях, науковці переконані: у поєднанні з іншими овочами морква може стати важливою частиною дієти для здорового серця.

3. Допомагає контролювати апетит і зберігати вагу

Завдяки високому вмісту клітковини та води морква викликає тривале відчуття ситості. Її природна солодкість може зменшити бажання споживати десерти й цукор. Саме тому вона часто входить до складу здорових перекусів і дієтичних страв.

Попри те, що в моркві є прості вуглеводи, її глікемічний індекс не є надто високим. До того ж у ній немає жирів, а калорійність дуже низька — усього 27 ккал на порцію.

4. Має протиракові властивості

Антиоксиданти, що містяться в моркві, можуть знижувати ризик розвитку деяких видів онкології. Це пов’язано з їх здатністю знешкоджувати вільні радикали, які ушкоджують клітини організму.

Наразі масштабних клінічних досліджень небагато, однак епідеміологічні дані показують: люди, які регулярно споживають моркву, частіше дотримуються здорового способу життя, що саме по собі вже зменшує ризики.

5. Покращує стан кишківника

Морква є пребіотиком — джерелом поживних речовин для корисних кишкових бактерій. Клітковина, яку вона містить, добре ферментується в кишківнику та сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот.

Ці речовини не лише покращують роботу травної системи, а й мають загальний позитивний вплив на імунітет і обмін речовин.

Скільки моркви можна їсти і коли варто зупинитися

Для більшості людей достатньо вживати 1–2 морквини на день. Цього цілком вистачає, аби організм отримав необхідну дозу бета-каротину.

Однак надмірне споживання (по 10 кг на день) може викликати каротинемію — пожовтіння шкіри. Це не є небезпечно, але виглядає неестетично. У поодиноких випадках при надмірному споживанні можуть виникати розлади на кшталт нейтропенії чи порушення менструального циклу, але це вкрай рідко і за нереалістичних обсягів споживання.

Якщо у вас немає алергії на моркву, її можна безпечно включати до щоденного меню — сира, варена, запечена чи навіть у складі десертів.

Поділитися

Залишити коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті